Víkend ve 13. století

22.05.2023 20:05
Martina Novotná, Svědectví uloupené dýky, 2. díl série Tadeáš z Příhraz, MOBA, 2023, *** a půl

 

Anotace
Poté, co Tadeáš z Příhraz splní úkol zadaný mu samotným panovníkem Václavem II., vydává se společně se sluhy Vítkem a Prokopem zpět na své panství. Cesta zpočátku probíhá v poklidu, záhy se ale mění na boj o holý život, když jsou přepadeni tlupou lapků. Útok se podaří odrazit, během něj je ale vážně raněn Tadeášův společník Vítek. Tadeáš se proto rozhodne zdržet se nějaký čas v šenku, jen kousek od místa, kde ke střetu došlo. Dokáže Tadeáš i tentokrát dostát pověsti obratného vyšetřovatele a odhalit viníka hrdelních zločinů, nebo se bez pomoci věrného Vítka neobejde a pachatel mu proklouzne mezi prsty?

Vondruška, Niedl, Bauer, Češka, Nesměrák, Hrdlička, Červenák, Tremayne, Pötzsch, Franklin, Peters ... A řada autorů historických detektivek by mohla pokračovat ještě dál a dál. Z poslední nabídky recenzních výtisků nakladatelství MOBA mě ale zaujala pro mě dosud neznámá autorka Martina Novotná. Jednalo se sice o 2. díl série Tadeáš z Příhraz, ale mám zkušenost, že tyto série se dají číst i odprostřed či na přeskáčku. Nemýlila jsem se.

Většina detektivek ctí pravidlo, že každý "Sherlock" má svého "Holmese". Jako trenérku paměti mě těší, že u Novotné tomu není jinak. Je to logické a Tadeáš to sám přiznává: je třeba třídit a tříbit své myšlenky nahlas, v diskuzi. Dnes se tomu říká brainstorming, česky bouře mozků.

Z počátku jsem si pletla Prokopa s Vítkem, pak Kryšpína s Valeriánem, ale s obojím jsem se brzy vyrovnala. Tadeáš na mě působil dost odtažitě, povýšeně a Prokop zase až příliš úslužně. Ale kdo ví, třeba to tak ve 13. století bylo a rozdíly mezi pánem a kmánem byly skutečně tak značné.

Příběh je velmi čtivý a napínavě gradující. Už dlouho se mi nestalo, že bych v každé volné chvilce mezi víkendovým vařením, pečením, praním a žehlením usedala do ušáku a četla a četla...

Určitě by si zasloužil čtyři hvězdičky, ale minimálně půlku musím odebrat za velmi nedbalou práci odpovědného redaktora. Tolik chyb, tiskových i pravopisných, jsem už dlouho neviděla. Pokud však jsou pro vás historické detektivky příjemnou "školou dějepisu", nenechte se tím odradit. Jako patriot jsem do své TBR zařadila její sérii Moravské případy Jakuba a Viléma.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová