S kým strávit poslední dny druhého covidového roku? S psychiatrem!

31.12.2021 12:42

Daniela Brůhová, Radkin Honzák, Můj rodný blázinec – Životní příběh známého českého psychiatra, Bílá pole, 2021, ****

 

Anotace

V knize rozhovorů najdete životní příběh nestora české psychiatrie Radkina Honzáka. Dozvíte se mnoho dosud nepublikovaných příhod z jeho života a to od útlého dětství až po současnost. Jeho nadhled v těžkých dobách války a posléze totality může být pro současného čtenáře inspirací. Zároveň zde nechybí Honzákův typický humor a schopnost trefně pojmenovávat různé situace a události současného světa. Na rozdíl od jiných publikací se zde setkáte především s Honzákem člověkem, který vám nechá nahlédnout do svého privátního světa. Zjistíte, že to ve své kariéře i v osobním životě vůbec neměl lehké, než se dostal tam, kde ho dnes všichni známe. Příběh jeho rodiny i neustálého tlaku režimu na jeho profesní život činí z této knihy až románovou četbu.

 

 

Končíme druhý covidový rok. Tato doba má mimo jiné neblahý vliv na psychiku mnohých z nás. „Fronty na psychoterapii“ jsou nedohledné a tak nezbývá, než se alespoň na chvíli odpoutat od reality ponořením se do knih. A nemusí to být zrovna příběh smyšlený, vyfabulovaný. Posílit či dokonce obohatit nás může i životní příběh osobnosti, psychiatra nevyjímaje.

 

Radkin Honzák je autorem či spoluautorem mnoha knih, věnovaných konkrétním nemocem, problémům a situacím, ale také několika publikací, v nichž přibližuje svůj ne vždy jednoduchý život. Můj rodný blázinec patří do druhé kategorie.

 

Obdivuji Danielu Brůhovou za její trpělivost a schopnost pana doktora „kočírovat“. Na spoustu otázek totiž odpovídal „oklikou, příhodou“ a někdy chvíli trvalo, než se dostal k meritu věci. Tyto „odbočky“ však nejsou samoúčelné a mají čtenáři co říci. Proto je dobré, že v knize zůstaly.

 

Vždy mě potěší, když najdu zmínku praktického využití mnemotechnik, které se snažím předávat ve svých kurzech. Autor mi udělal velkou radost touto pasáží:

 

Básnění jsem používal i jako pomůcku při studiu. Bylo to zvláště tehdy, když jsem si nemohl zapamatovat komplikované názvy a výrazy, tak jsem jim dával rýmované tvary, a ještě jsem si to zpíval. Vybíral jsem si zábavné a dobře zapamatovatelné melodie populárních písní. Str. 140 (Následuje konkrétní příklad.)

 

PS: Překvapila mě pasáž o LSD, zejména ve spojení s léky, jejichž názvy začínají na ergo. Nikdy nevíte, co ve vás vyvolá vzpomínky z dětství :o).

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová