Pátá z devíti

30.06.2023 21:20
Volker Kutscher, Transatlantik, 9. díl série Gereon Rath, MOBA, 2023, ****

Anotace
Jaro 1937.
Rodina Rathových je rozdělena. Charlotte Rathová, rozená Ritterová, chtěla být v zahraničí už dávno, ale okolnosti ji udržely v Berlíně. Její bývalý svěřenec Fritze byl umístěn na uzavřené oddělení psychiatrické léčebny Wittenau, její nejlepší přítelkyně Greta beze stopy zmizela a je podezřelá z vraždy. Mezitím Gereon Rath, který se skrývá a je úřady považován za mrtvého, zjistí, že v Německu je už příliš horká půda a nasedne na vzducholoď, aby unikl do USA. Zatímco se Charly snaží dostat Fritzeho z kliniky, vyřešit Gretino zmizení a vyřešit případ vraždy, na druhé straně Atlantiku se dějí věci, které by nikdy nepovažovala za možné…

 

Omlouvám se, ale skutečně nestíhám číst všechny díly sérií. Jen si to zkuste být obklopeni desetitisíci knihami a nemít na ně 48 hodin denně :o). Naštěstí Gereon Rath patří mezi řady, u kterých nutně nemusíte číst všechny díly, a přesto jste stále v obraze. Ale pokud máte méně literatury na dohled, určitě přečtěte všechny!

Ovšem v případě Transatlantiku nevím, zda je více unaven Gereon, či Volker. Tento díl je, podle mého, z těch pěti, které jsem přečetla, nejslabší. Možná to bude tím, že hlavní hrdina, na kterém dosud dění vždy stálo, je v pozadí a děj je roztříštěn do více rovin. A možná je to jen klid před bouří, která přijde v následujících dílech, to jest v letech 1938/1939. Zatímco hrdinové románu netuší, my víme ...

Ale zpátky k devítce. Charly za pomoci přátel, kteří jí ještě zůstali, vyšetřuje vraždu. V její lince nejvíce pronikáme do zrůdné nacistické společnosti, která likviduje nejen židy a komunisty, ale i "vlastní krev" pokud neteče v plné síle žádoucím směrem.

Fritze neskonale trpí a jsem zvědavá, jak dlouho vydrží emoční vypětí, které mu autor nakládá v míře nevídané. Jeho část příběhu mě zasáhla nejvíce.

Gereon svádí v Americe svůj soukromý boj s dávným, nám dobře známým nepřítelem, jehož chapadla se už už dotýkají přes oceán Charly.

Doufám, že Volker Kutscher má v zásobě ještě mnoho příběhů, které by mohli Gereon, Charly, Fritze a další již známé či nové postavy prožít. A také doufám, že další díl, na který si udělám čas, bude mít lepší redakci a méně tiskových chyb :o).

 

2. Tichý zabiják
4. Spis Vaterland
5. První padlí
7. Marlow

 

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová