Nečekaný prequel

31.07.2023 21:45
Martin Nesměrák, Z kamene a z vápna, MOBA, 2023, ****

 

Anotace
Stavba nového hradu Landštejna postupuje jen pomalu a čelí mnohým těžkostem, neboť odlehlá lokalita na samém kraji sporného pohraničního území a dlouhé zásobovací trasy vedoucí liduprázdnými lesy kladou mimořádné nároky na organizaci a logistiku. Hartman z Týnce, královský pověřenec pro řízení stavby, navíc tuší, že se musí připravit i na všemožné úklady ze strany Rakušanů, kterým je nový královský hrad trnem v oku. Hartmanovi pomáhá Sigibert ze Sichelbachu s několika místními starousedlíky, kteří se šťastným řízením osudu stali královskými many těsně před zahájením stavby. Náhlé zmizení hlavního stavitele je zpočátku považováno za dezerci, následná smrt jeho zástupce však vrhá na dění na staveništi jiné světlo. Přes veškerou snahu dosud neznámého vraha nastrojit úmrtí jako následek pracovního úrazu je nešťastná událost po pečlivém ohledání vyhodnocena jako zákeřná vražda…

Milovníkům českých historických detektivek určitě nemusím připomínat jména Vondruška, Niedl, Bauer, Češka ... Kolik z vás ale zná Martina Nesměráka a jeho sérii Strážci z Landštejna? Má už šest dílů a já si jako první přečetla ten poslední. Na přání autora, který k nám v září přijede na Literární čaj. Ze zkušeností vím, že mnohé série se dají číst i bez znalostí předchozích dílů. V tomto případě jsem ale vyhrála jackpot, neboť šestka = prequel (umělecké dílo, jehož děj předchází v dějové chronologii příběhu dříve uveřejněného díla).

Román Z kamene a z vápna má velmi daleko do napínavé detektivky. Děj ubíhá pomalu a má velmi "edukační nádech". Přiznávám, že jsem z počátku nervozně otáčela stránku za stránkou a čekala, kdy se to "konečně rozjede". Postupem čtení jsem se však uklidnila a nechala se vzdělávat o životě ve středověku na pomezí Moravy, Čech a Rakouska. A zase jsem se obohatila. Nejen "mé" Slezsko trpělo neustálými změnami "pánů", ale také naše jižní pohraničí. Znáte to, "cizí neštěstí potěší" :o)

Velmi oceňuji mapu na začátku a doslov autora. První umožní čtenáři lépe se orientovat v prostoru příběhu, druhý uvede na pravou míru poměr skutečné historie a fabulace.

Zajímavé byly nejen popisy krajiny, ale také přiblížení stavebních plánů a strategií. A v neposlední řadě ve mně autor svým uměním vzdbudil zájem o hlavní postavy. A to natolik, že jsem si vypůjčila první díl. Ať si máme o čem povídat :o).


 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová