Náročná pohádka pro dospělé

26.09.2020 14:52

Ivan Fíla, Rytec kamejí, JOTA, 2019, ****

 

Anotace

Strhující balada o lásce mezi nebem a zemí, kráse a opojení, zločinu a trestu. O Čaroději od Divokého jezera, který dokonal dávný sen všech alchymistů a stvořil nesmrtelného člověka, o dívce obdařené schopností vidět do svých minulých životů, a o milencích, kteří spolu prožili nejkrásnější krásno všech krásen. Kdysi, před sto lety… To je kniha, pohádka pro dospělé plná magie a fantazie, kterou neodložíte, dokud příběh neopustí čarovnou temnotu. Zavede vás na rozkvetlou louku prozářenou jarním sluncem, kde doznívá tajemství života a smrti.

 

Úryvek

Čaroděj znovu zaťukal, a to tak vehementně, že se z regálu za pultem, kde se povalovalo nejrůznější haraburdí, vysunula vycpaná koňská noha a dopadla kopytem na zem.

To už Brauner nevydržel, odhrnul závěs a vyšoural se ven.

„Co…co tady hledáš?“ ptal se ustrašeně.

Čaroděj k němu přistoupil a podíval se mu zblízka do očí.

„Tebe“, usmál se. „Nebo si snad myslíš, že jsem přišel koupit pastičky na myši?“

„Co chceš“?

„Zeptat se na malou holčičku s černou skvrnou na krku.“

Brauner strnul.

„O… o čem to mluvíš?“ vykoktal ze sebe a otřel si pot z čela. „Jaks na to přišel?“

Odpajdal rychle ke dveřím a otočil klíčem v zámku.

„Ukážeš se po tolika letech a ptáš se na nějakou holku?“

„Ne na nějakou, na tvou holku, co se narodila Sáře Seifertové!“

 

 

Fantaskní svět se prolíná s reálným. Dvacáté první století s devatenáctým. Dobro bojuje se zlem v bezčasí. Láska vede k nesmrtelnosti. Magie, mýty, reinkarnace, dar smrti.  A k tomu spousta filosofie a odkazů, např. na Beethovena, Goetheho, Platóna, Golema, staroegyptské bohy…

Tak, jako Natálii Kocábové nevěřím, že nenapsala Monarchu Absint „pod vlivem“, tak jsem skálopevně přesvědčena o pravdivosti Fílova tvrzení, že základem tohoto příběhu jsou horečnaté sny, které ho provázely zápalem plic. Škoda jen, že se neuzdravil o pár dnů dříve, neboť oné fantazie je v příběhu až moc.

Chvílemi jsem se v autorových vizualizacích ztrácela. Možná neudržel na uzdě svou původní profesi filmového režiséra a scénáristy a nechal se unést svou obrazotvorností. Mimochodem jeho snímky Lea a Král zlodějů získaly mnoho ocenění.

Přesto vám, kdo se rádi ztrácíte v neskutečnu, tuto pohádku pro dospělé doporučuji. Dá vám dar v této době velmi cenný – odpoutání se od covidového šílenství. Navíc její kvalitu minimálně o jednu hvězdičku zvyšují nádherné ilustrace Kateřiny Sidonové.

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová