My nestárneme, to jen děti rostou…

12.06.2021 13:40

Zuzana Maléřová, Jak potkat děti, ČAS, 2016, ****

 

Anotace

Autorka se v útlé knížce snaží zachytit první léta života svých dětí, lyricky medituje o jejich duševním a citovém vývoji a především se pozastavuje nad bezprostřední poezii dětského vnímání světa. Krátkou vypjatou a nezapomenutelnou dobu prvních několika let mateřství považuje autorka za základní pilíř svého života a nezcizitelnou hodnotu do budoucnosti svých dětí. Knížka je doplněna dětskými ilustracemi a rodinnými fotografiemi, jejichž autorem je otec autorčiných dětí - fotograf Vlado Bohdan.

 

Zuzana Maléřová byla před deseti lety historicky prvním hostem Literárních čajů Klubu přátel KKD. Moc bych si přála, aby tentokrát byla posledním hostem on-line verze těchto tradičních setkání. Doufejme, že od září se již opět budeme setkávat „naživo“.

 

Jako ke každému streamu jsem se v rámci „domácí přípravy“ seznámila s dílem této populární rozhlasové moderátorky a oblíbené spisovatelky. Mezi jejími knihami nenajdete sáhodlouhé romány ani napínavé thrillery. Jsou to zejména literární portréty osobností, úvahy, fejetony, pohledy do nitra i světa vnějšího.

 

Nejvíce mě zaujala kniha textů popisujících „obyčejný“ rodinný život Jak potkat děti. Má zvláštní formát, listuje se „na šířku“ jako kalendář. Krátké příběhy doplňují černobílé fotografie, které nejen znamenitě navozují devadesátá léta, ale také emotivně zobrazují dětský svět. Škoda jen, že i dětské kresby, které ilustrují některé kapitoly, jsou též černobílé. K dětem, podle mého, patří duha.

 

Tak, jak děti rostly, měnila se i otázka. Druhá kniha nese název Proč kluci milují fotbal. Samotná autorka tomuto sportu propadla už v dětství a ve své knize zpovídá skutečné chlapce, které poznala na fotbalových hřištích.

 

Volnou trilogii pak uzavírá neméně intimní a cituplná kniha Kdy se dotknout dospělosti.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová