Mozek - váš příběh

03.11.2017 19:50
David Eagleman, Mozek, BizBooks, Brno, 2017, *****

 

"Z temnoty a ticha uvnitř lebky ovládá mozek každodenní příběhy naší reality a určuje, kým jsme."

 

David Eagleman je neurovědec, který se specializuje na otázky plasticity mozku, vnímání času, synestezii. Mimo jiné je autorem dvou mezinárodních bestsellerů: novely Suma a knihy Inkognito, aneb Tajný život mozku. Také píše scénáře a uvádí televizní pořad The Brain/Cesta do hlubin mozku.

 

Kniha Mozek je napsána jazykem srozumitelným i laikovi. Odborné pojmy jsou doplněny výzkumnými studiemi a zejména příběhy konkrétních lidí. Dostanete odpovědi např. na otázky: Co je vlastně realita? Co jsem "já"? Jak se rozhodujeme? Proč náš mozek potřebuje jiné lidi? Nejen že se dovíte spoustu zajímavostí, ale díky získaným informacím se naučíte svůj mozek lépe používat.

 

str. 31, ze studie mozků jeptišek, kněží a řeholníků z celé USA

... poškození mozkové tkáně v důsledku ALZHEIMEROVY CHOROBY NEMUSÍ NUTNĚ ZNAMENAT KOGNITIVNÍ POTÍŽE. Někteří jedinci prokazatelně umírali na patologické zaviněné plně rozvinutou Alzheimerovou chorobou, přesto nevykazovali změny kognitivních schopností. Čím to je? 

... zjistil, že ztrátu kognitivních funkcí ovlivňují psychologické faktory a zkušenosti. Jako prevence slouží kognitivní cvičení, což jsou činnosti udržující mozek aktivní, jako jsou křížovky, četba, řízení auta, učení se a pocit zodpovědnosti za něco konkrétního. Totéž se dá říci o udržování společenského života a fyzické aktivitě.

 

Půjčeno v knihovně.

 

Kontakt

Zdeňka Adlerová trenink.pameti@gmail.com