Lásku ke knihám Vodník neutopí! (dnes to bude trochu delší ...)

23.07.2023 18:49
Tereza Bartošová, Vodník, kriminální případ, který smrdí bahnem, Motto, 2023, ****

 

Anotace
Emina kamarádka zmizí bez jediného slova. O dva dny později se v nedaleké vesničce objeví tělo. Probralo se v údolí protkaném říčkou Litavkou, jejími slepými rameny a starodávnými mlýny k životu něco děsivého? Nebo zaúřadovala obyčejná lidská zloba? Celý případ smrdí bahnem a pořádným průšvihem i kvůli Emě, která se vyšetřovatelům neustále motá pod nohy. Dojde k odhalení pachatele dřív, než vodník zaklapne pokličku na hrníčku s novou dušičkou?

Dovolte mi, abych dnešní dojmologii začala další anotací a citátem na druhou:

 

Marie Königová, Tvořivost: Techniky a cvičení, Grada, 2007, *****

 

Anotace
Kreativita neboli tvořivost je nejvlastnějším projevem života. Vždyť tvořivě lze přistoupit k řešení jakékoli otázky. Kreativní myšlení je předpokladem originálních nápadů. Zapojíme fantazii, odhlédneme od svazující reality a snažíme se o nové pohledy jak na sebe sama, tak na společenské otázky nebo odborné a vědecké problémy. Kreativitu je možné dokonce i cvičit a záměrně pěstovat. Chce to jen odvahu pustit se do něčeho nového a neobvyklého, nebýt líný na sobě pracovat. Na cestě za přirozenou tvořivostí vám může být neocenitelným pomocníkem právě publikace renomované české autorky. Jedna z jejích cenných životních rad zní: „Nikdy nic nevzdávejte! Nikdy není pozdě začít na sobě pracovat. Zkuste změnit své životní stereotypy. Jedna z cest je aktivně vyhledávat pozitivní a příjemné jevy. Jednou z nejcennějších věcí pro každou lidskou bytost je tvořivost. Nemusíte být zrovna členy vlády, starosty města, staviteli nebo spisovateli. Můžete mnoho udělat právě tam, kde jste.."

Citace, str. 80, kapitola Tvořivé čtení:
Komenský mimo jiné říká: "Kdo se chce stát vzdělaným, musí si nad zlato a stříbro vážit knih...". Komenský nabádá k tomu, čemu nyní říkáme "kreativní čtení" - k pořizování výpisků, námětů, nebo celých vyprávění, vybízí k vedení deníku... "... Nestačí knihy jenom číst, musí být čteny pozorně, a nejdůležitější místa být podtržena nebo vypsána. Podtrhuj v knize, která je tvým majetkem, dělej si poznámky nebo výpisky, ať jde o tvou nebo cizí knihu... Čtenář si vypisováním přisvojuje to, co četl. Budeš mít stálý lék proti nestálosti paměti."

Proč ten neobvyklý úvod? Protože Vodník se ke mně dostal díky Vyškovským knihomolkám, přesněji jedné z nich, organizátorce knižní štafety Janě . Tento "styl čtení" mě nadchl a určitě by ho ocenil jak Jan Ámos, tak moje oblíbená paní profesorka. Vřele doporučuji!

O debutující autorce, místy uváděné i s příjmením Dvořáková (?), toho mnoho nevíme ...
"Tereza Bartošová se narodila roku 1985 v Příbrami. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje jako lékařka. Je matka tří úžasných dětí, miluje čokoládu, metal a turistiku. Kriminální román Vodník je její autorský debut. Její motto: Neberte život příliš vážně, stejně z něho nevyváznete živí!" (Zdroj)

Také mě trochu mate (profesionální deformace), že počátkem roku vyšel Vodník v Mottu a vzápětí Klekánice v nakladatelství Naše vojsko. Jsem zvědavá, zda a kde vyjde třetí kniha inspirována dílem Karla Jaromíra Erbena. Proč? Protože se zdá, že tu máme novou českou autorku velmi čtivých detektivek.

Tempo Vodníka je zpočátku pomalejší, jako by se jen tiše brodil podél břehu a přes husté rákosí pokukoval po všech postavách příběhu. A těch teda je! Skvělá lekce tréninku paměti na jména a vztahy. Ve druhé třetině však příběh získává spád a napětí. Na každé třetí stránce si pak myslíte, že už víte "co a jak", aby vás desátá vyvedla z omylu.

Klady:
- absence geniálního superhrdiny - poctivá kriminalistická práce, jejíž výsledky se musí "vychodit"
- na detektivku neobvyklý, ale dnešní realitě (bohužel) odpovídající konec
- barvitý text, popisy přírody, vesnického prostředí - děj se mi lehce promítal v hlavě jako film.

Zápory:
- škoda, že mystický úvod - citace z Erbenova Vodníka - nebyl více propracovaný; líbilo by se mi, kdyby ten, jehož nazývají "vodníkem" měl v knize více prostoru.

Doporučuji!

 

PS: Článek o knižních štafetách

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová