Kovářova kobyla ...

26.03.2023 09:38
Marie Laval, Bezpečný přístav, Alpress, 2023, ***

 

V životě je třeba umět číst mezi řádky. S mobilní knihovnou uloženou v roztomilém žlutém autíčku brázdí Jenna cesty malebného ostrova a vydává se vstříc novým nadějím a snům. S občasnou mlhou a legendami o mořských pannách se vypořádá, horší bude vyjít s protivným šéfem Danielem. I další obyvatelé mají postranní úmysly. Jenže všechno není takové, jak se na první pohled zdá.

Březen - měsíc čtenářů se pomalu blíží ke konci. Když k tomu přičtu Národní týden trénování paměti, je to pro mě jedno z nejnáročnějích období v roce. Není proto divu, že i já jsme se ocitla v kůži kovářovy kobyly. Nečtoucí knihovnice je oxymóron, ale stává se :o).

Tento týden jsme se konečně nechala zlákat anotací knihy Bezpečný přístav. Vzpomněla jsem si totiž na to, jak moc se mi líbil Pojízdný krámek snů a těšila se na reprízu. Nevstoupíš dvakrát do jedné řeky ...

Pryskyřník, jak Jenna nazvala svou žlutou knihovní dodávku, hraje v příběhu jen malou roli. Jádrem vyprávění není literatura, ale vztahy. Romantika jako vyšitá. Ústřední dvojici a závěr odhadne vášnivá čtenářka romací po pár stránkách. Ale myslím si, že o utajení pointy autorce vůbec nešlo. Styl vyprávění je velmi příjemný a o jiná tajemství v něm není nouze.

Doporučuji všem, kdo si chtějí odpočinout u krásných popisů ostrovní přírody, zamyslet se na tím, jak těžké je opustit tyrana či snít v zátoce mořské panny o pokladu. (V originále se kniha jmenuje Happy Dreams at Mermaid Cove / Šťastné sny v zátoce mořské panny.)

PS: Čtecí polštář jsem objevila díky Vyškovským knihomolkám. Super věc.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová