Jednou se tam vrátím ...

12.02.2023 20:23
Meik Wiking, Hygge domov, Jak si vytvořit místo pro šťastný život, JOTA, 2023, *****

 

Anotace
Hygge je umění navodit příjemnou atmosféru. Být s lidmi, které máme rádi, nebo jen v tichosti sami se sebou. Pocit, že jsme v bezpečí, chránění před světem a můžeme si dovolit polevit v ostražitosti. Hygge je pocit domova. Meik Wiking nám tentokrát poradí, jak z domu nebo bytu uděláme domov, místo, kde najdeme pohodlí a spojení – to je to pravé hygge. Zamyslete se nad tím, co rádi děláte, jak doma trávíte čas, jaké aktivity vám přinášejí radost a pohodu. Podle Meikových rad si pak vytvoříte přesně takový prostor, který vám umožní cítit se doma tak, jak si přejete, a podpoří vás v těch činnostech, kterým se toužíte věnovat. Tato kniha je založená na výsledcích nových výzkumů kodaňského Institutu pro výzkum štěstí. Přináší návrhy drobných změn, které budou mít velký dopad. Například jak v jednotlivých pokojích dosáhnout pocitu větší prostornosti, proč kulaté jídelní stoly vytvářejí víc radosti a také jak důležité je vhodné osvětlení. Nezáleží na tom, kolik máte prostoru či peněz. Meik Wiking vám ukáže, jak si vytvoříte vlastní útulný domov a budete žít jako nejšťastnější lidé na světě.


Poprvé jsem se s pojmem hygge setkala v roce 2017, kdy v nakladatelství JOTA vyšel český překlad Meikingovy knihy Hygge - prostě šťastný způsob života. Pokud jste se ještě s tímto pohodovým přístupem k životu neseznámili, doporučuji začít právě touto knihou. Je velmi inspirující.

V následujícím roce jsem se přes romanci Rosie Blakeové Život zn.: Hygge dostala po dalším roce do Kavárny v Kodani Julie Caplinové a odtud zpět k Meiku Wikingovi, přesněji ke kapitole "Hygge prohlídka Kodaně" z jeho první knihy. Mé plány podívat se na šťastné Dány začaly nabírat konkrétní podobu. Ale čtenářka míní, covid mění. Na návštěvu Tivoli, Nyhavnu či La Glace jsem si musela tři roky počkat.

Samozřejmě jsem si nenechala ujít ani poslední publikaci prezidenta kodaňského Institutu pro výzkum štěstí, který založil právě před deseti lety.

Publikace je rozdělena do tématických kapitol, které uzavírají praktické "Kontrolní seznamy architektury štětstí" a "Tipy pro navrhování štěstí". Připomíná důležitost osvětlení, cirkadiánního rytmu, zeleně, ticha či her.

"Hygge je umění navodit příjemnou atmosféru," píše autor v úvodu. A na několika dalších stranách zdůrazňuje, že hygge se nedá koupit. Myslím, že velmi důležitá je právě kapitola Pozor na konzumní marketing k hygge. "Pokud se něco stane populární, společnosti se na tom pokusí vydělat peníze, a tím to zkazí." (str. 129)

Ano, pamatuji si dobu, kdy bylo všude "přehyggeováno". A mám dojem, že Hygge domov vyšel právě včas. Včas na to, abychom si uvědomili, resp. si připomněli, že je v silách a možnostech nás všech vytvořit domov, kde se budeme cítit bezpečně a pohodlně, aniž bychom museli sahat hluboko do kapsy.

 

PS: Kniha sice pojednává o domácím hygge, ale zmiňují se zde další zajímavá místa v Dánsku. Myslím, že doplním svůj Kodaňský itinerář a jednou se tam vrátím :o).

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová