Hurá, na sever!

08.12.2023 07:06
Jana Jurmanová , Dagmar Lachmanová , Radmila Tomšů, Potrhlá dovolená, Fortuna Libri, 2023, ****

 

Anotace
Karolína je nešťastná. Tři týdny dovolené, naplánované do posledního detailu, jsou v ohrožení. Její muž je odvolán na služební cestu, a ona bude zase sedět doma. Naštěstí má dobré kamarádky, a ty ji ve štychu nenechají. Velká jízda na sever může začít! O zážitky a překvapení nebude nouze, navíc se dámy dozví i něco o sobě. A nejen dámy...
Volné pokračování titulů Statek je rodu ženského a Statek v ohrožení

Předchozí díly jsem nečetla. Přiznávám, že téma "statek" není můj šálek čaje. Ale dovolená, to je něco! Navíc "road book"! - můj vlastní terminus technicus à la road movie.

Za prvé: je to kniha oddechová, s jednoduchým příběhem a předvídatelným koncem. Prostě pohodovka.
Za druhé: je to kniha humorná, protože jsem se mnohokrát nejen usmála, ale také zasmála nahlas. Super!
Za třetí: je to kniha inspirující. Máte sto chutí vzít si k ruce mapu a poznámkový blok, abyste si trasu i vše na ní hodné pozornosti zapsali.
Za čtvrté: autorky nápaditě proložily dámskou jízdu pánskou. Čtenářka se nenudí, čtenář si také přijde na své a oba si možná uvědomí, že "oddělené" dovolené mají něco do sebe.
Za páté: postesknutí skoroabstinentky: Fakt musí všude alkohol téci proudem? Jako např. v "Babičce"?
Za šesté: charaktery postav jsou uvěřitelné. Tu a tam jako byste četli nikoli v knize, ale ve vlastní hlavě.
Za sedmé: je to kniha vhodná k trénování paměti. Dá to zabrat, než si zapamatujete nejen jména - Karolína, Marta, Darja, Jindřiška, Anna, Alex, Jiří, Antonín, Mirek, Ruda, Maruška, Jousef, Alenka ... - ale také kdo ke komu patří a u žen kdo je kadeřnice, učitelka ve výslužbě, knihovnice, farmářka, vdova, vdaná, rozvedená ... (pokud jste nečetli předchozí díly). I když archivář Antonín se vám vryje do paměti natošup a hned tak nevyvane :o).

Nevím, zda v té záplavě knih kolem mne najdu čas na přečtení předchozích dílů. Ale pokud mne zaujme námět potenciálního čtvrtého dílu, ráda se ke všem hrdinkám a hrdinům vrátím.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová