Další výlet do středověku

26.11.2023 17:04
Martina Novotná, Smrt hraje vrhcáby, 3. díl série Tadeáš z Příhraz, MOBA, 2023, ****

 

Anotace
Když je Tadeáš z Příhraz obviněn, že liknavou správou svého území, na kterém se usídlila tlupa bezcitných lapků, zapříčinil smrt Vnislava z Vyskeře, mladého šlechtice ze sousedního panství, rozhodne se jednat. Společně s velitelem hradní posádky Jozífkem se vrhá do pátrání. Je odhodlán učinit vše, aby očistil své jméno a zachránil tak rodovou čest. Záhy se ale ukáže, že situace je mnohem složitější… Vynořují se nové skutečnosti a s nimi související podezření. Když už se zdá, že má pachatele nadosah, dochází k dalšímu zločinu. Tadeáš se tak vrací na samý začátek vyšetřování. Znovu se utvrzuje v tom, že není radno kdekomu věřit, krásné ženy nevyjímaje.

Nenechte se mýlit. "Vrhcáby" sice vyšly jako třetí v řadě, ale jedná se o prequel (dílo, jehož děj předchází v dějové chronologii příběhu dříve uveřejněného díla). Mimo detektivní zápletku seznamuje autorka čtenáře s tím, "jak Tadeáš k Vítkovi přišel".

Na poněkud odtažitého pána z Příhraz jsem si zvykla ve Svědectví uloupené dýky a kupodivu mi už jeho upjatá povaha tolik nevadila. Ovšem Prokop ze Svědectví byl jen slabým odvarem Jozífka. Jeho věčné fňukání, bolestínství, strachování o svou pověst i místo velitele hradní posádky mi neskonale vadily. Nejsem znalec lidských povah a duší, natož středověkých, ale podle mého by měl voják být více sebejistý.

Samotný příběh je zajímavý, s několika zvraty, takže se čtenář nenudí. Naopak. Pánů "od a z" je v příběhu několik a je třeba se plně soustředit na to, aby si je čtěnář v každé fázi děje správně přiřadil. Mimochodem už je to dávno, co jsem si musela k Dumasovým Pamětem lékařovým zavést notýsek, kam jsem si osoby a vztahy mezi nimi zapisovala, abych vždy nemusela listovat tolika svazky zpět. Tady to naštěstí nebylo třeba :).

Zaujal mě také nedořečený předchozí osud/původ Vítka. Možná si tak autorka chystá pole k další části. Jen doufám, že nebude pokračovat ve zvyšování počtu stránek. Z mnoha rozhovorů s autory vím, že škrtání je velmi těžká fáze spisovatelovy práce. Vrhcáby by si zasloužily více kontaku s klávesou delete či zmizíkem.

Čtvrtý díl si určitě přečtu.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová