Cestami za kořeny

23.12.2023 21:27
Anna Saavedra, Lid nomádů, Vyšehrad, 2023, ****

 

Anotace
Cestování, konzumerismus turistického ruchu, Babylon západního světa, v němž se míchají nejrůznější kultury a etnika. Minulé století, které dramaticky zasáhlo do osudu mnoha rodin prostřednictvím politických zvratů a nucené emigrace. A novodobé nomádství digitální, spirituální či vztahové, které je odrazem „tekuté přítomnosti“ člověka 21. století, bez hlubších kořenů, bez vymezených hodnot. Román Lid nomádů nahlíží téma cest a cestování z různých úhlů – prostřednictvím vyprávění lidských příběhů, mytologie, historie vztahu člověka a krajiny, deníkových záznamů z cest. Sleduje příběhy několika lidí, kteří jsou dočasně nebo trvale na cestě. Vykročili mimo svou komfortní zónu a vydali se do neznáma, vstříc komickým i fatálním katastrofám.

Prozaická prvotina brněnské dramaturgyně Anny Saavedry podle mého není román. Je to kaleidoskop (pestrá směsice rychle se střídajících událostí, věcí, nikoli optická hračka, v níž se barevné střípky přeskupují do různých geometrických obrazců) lidí "na cestě", které tak trochu spojují pokojské z jednoho nejmenovaného hotelu. Kniha obsahuje dva druhy příběhů: nomádské - vyprávění těch, kteří se poprvé v životě ocitli či neustále jsou "on the road" a žen, které jsou svědky jejich krátkých zastavení. Jen tak mimochodem: nikdy jsem neopouštěla dočasná ubytování stylem "po mně potopa", ale od teď se po sobě rozhlédnu ještě jednou :o).

Některé z "povídek" jsou velmi zajímavé, např. osud "sexsymbolu" Erika, který se proplétá téměř celou knihou či Sally, která ač s nomádstvím v genech a stále na cestách končí své vyprávění přípitkem: "Na kořeny, protože kořeny jsou důležité." Mám také ráda příběhy typu "mávnutí motýlích křídel". Proto se mi moc líbil "Počátek Velké francouzské revoluce" (1789), kterou podle Dagura z Islandu zapříčinila erupce islandské sopky v roce 1783.

Za zmínku stojí i tři úsměvná intermezza "Nomádský slovník, konverzace pro začátečníky".

PS: Studio divadla Haná Vyškov nastudovalo autorčinu hru Kuřačky a spasitelky. Určitě se v nejbližších dnech podívám na její videozáznam.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová